Ogórki kiszone to jedne z najprostszych do przygotowania przetworów. Kluczem do sukcesu są jędrne i świeże warzywa oraz odpowiednie przyprawy, takie jak gorczyca, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
Kiszone ogórki są nie tylko łatwe do przygotowania, to również jedne z najchętniej robionych w domu weków. Mają mało kalorii, są źródłem witamin i minerałów, a do tego zawierają kwas mlekowy, czyli naturalny probiotyk. Kluczową kwestią jest wybór odpowiednich warzyw – ogórki powinny być jak najbardziej ekologiczne, twarde i jędrne, a po przekrojeniu nie mogą mieć pustych miejsc.
Do ukiszenia ogórków niezbędna jest woda i sól. Jeśli jednak chcemy nadać im smak, warto sięgnąć po zioła i przyprawy takie jak liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i przede wszystkim gorczyca, które znajdziemy w ofercie Galeo. Przy okazji warto pamiętać, że gorczyca nie tylko odpowiada za wyrazistość, lecz jest także naturalnym konserwantem. Równie istotne w kwestii smaku ogórków kiszonych są kwiatostany kopru, korzeń chrzanu, czosnek oraz różne liście – porzeczki, dębu, a nawet winorośli. Podobny zestaw przyda się nam, jeśli postanowimy ukisić np. marchew czy rzodkiewki. Dokładnie umyte warzywa należy ciasno ułożyć w wyparzonych słojach wraz z wybranymi przyprawami i zalać solanką (łyżka soli kamiennej na litr przegotowanej wody) – zimną lub gorącą, jeśli chcemy przyspieszyć proces kiszenia. Zamknąć słoiki i po 24 godzinach przenieść w chłodne miejsce.
Przyprawy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł w opakowaniach: pieprz ziarnisty – 15 g, liście laurowe – 5 g, gorczyca – 24 g a ziele angielskie – 12 g.
Link do strony artykułu: https://wm5.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/sezon-ogorkowy-z-galeo